KOJA JE CIJENA ZA MINI?

Konačnu cijenu određuje Vaš ovlašteni MINI distributer i nalazi se u cjenicima.

KAKO MOGU NARUČITI BROŠURU?

1.
U glavnom izborniku pod PRODAJNE POGODNOSTI odaberite opciju "MINI Cjenici". Tamo možete pogledati sve aktualne cijene, ili preuzeti cjenik u PDF obliku.
2.
U glavnom izborniku pod KONTAKT odaberite opciju "Zatraži brošuru i cjenik". Tamo možete preuzeti brošuru ili cjenik, ili naručiti tiskanu brošuru poštom.

MOGU LI DOBITI INFORMACIJE TISKANE NA DOBROM STAROM PAPIRU?

U glavnom izborniku pod KONTAKT odaberite opciju "Zatraži brošuru i cjenik". Tamo možete preuzeti brošuru ili cjenik, ili naručiti tiskanu brošuru poštom.

GDJE MOGU NAĆI INFORMACIJE O PROBNOJ VOŽNJI?

U glavnom izborniku pod KONTAKT odaberite opciju "Prijava za test vožnju".

GDJE MOGU KUPITI MINI U HRVATSKOJ?

U Hrvatskoj trenutno ima nekoliko MINI prodajnih mjesta.

Za više informacija o MINI prodajnim mjestima u Vašoj blizini ili novima koja će se možda uskoro otvoriti, u glavnom izborniku pod KONTAKT odaberite opciju "MINI prodajna mjesta".

MOGU LI NARUČITI MINI S BROJEM ŠASIJE 001?

Nažalost, ne. Prvo i posljednje vozilo iz svake proizvodne serije uglavnom završi u muzeju.

KAD ĆE IZAĆI NOVI MODELI MINI VOZILA?

Nove modele MINI-ja koji trebaju izaći te proizvodne godine najčešće najavljujemo ljeti. Potom oni kreću u proizvodnju na tvorničku traku u ranu jesen, nakon čega ih možete kupiti kod svog odabranog MINI distributera u listopadu. Međutim, ponekad znamo lansirati posebnu nadogradnju postojećeg modela ili posebno izdanje MINI-ja u nekom drugom dijelu godine. Preko glasila se možete informirati o novim MINI modelima i datumima kad oni izlaze na tržište.

KAKO MOGU PRATITI ŠTO SE DOGAĐA S MINI-jem KOJI SAM NARUČIO?

Ako ste od svog MINI distributera dobili broj šasije ili broj proizvodnje, možete pratiti kako Vaš MINI napreduje na stranicama za vlasnike MINI vozila. Kad prvi put posjetite stranice za vlasnike, morati ćete otvoriti novi račun za sebe koristeći se brojem šasije ili brojem proizvodnje koji ste dobili. Jednom kad otvorite korisnički račun, imat ćete neograničen pristup opciji za praćenje proizvodnog procesa za MINI.

Što je financijski leasing?

Sukladno Zakonu o leasingu posao financijskog leasinga je pravni posao u kojem primatelj leasinga u razdoblju korištenja objekta leasinga plaća davatelju leasinga naknadu koja uzima u obzir cjelokupnu vrijednost objekta leasinga, snosi troškove amortizacije tog objekta leasinga i opcijom kupnje može steći pravo vlasništva nad tim objektom leasinga po određenoj cijeni (otkupnoj vrijednosti) koja je u trenutku izvršenja te opcije manja od stvarne vrijednosti objekta leasinga u tom trenutku.

Što je operativni leasing?

Sukladno Zakonu o leasingu posao operativnog leasinga je pravni posao u kojem primatelj leasinga u razdoblju korištenja objekta leasinga plaća davatelju leasinga određenu naknadu koja ne mora uzimati u obzir cjelokupnu vrijednost objekta leasinga, davatelj leasinga snosi troškove amortizacije tog objekta leasinga i primatelj leasinga nema određenu opciju kupnje.

Tko snosi troškove vezane uz objekt leasinga, davatelj ili primatelj leasinga?

Primatelj leasinga snosi sve troškove i izdatke koji se odnose na predmet leasinga a nisu sadržani u obroku leasinga (npr. troškove registracije, produljenja registracije i odjave vozila, prometne i druge prekršaje, porez na cestovna motorna vozila, ostale poreze i pristojbe itd.).

Na koji način primatelj leasinga u financijskom leasingu stječe vlasništvo nad objektom leasinga?

Primatelj leasinga može steći vlasništvo nad objektom leasinga  nakon potpune isplate svih rata leasinga i otkupne vrijednosti objekta odnosno podmirenja svih obveza primatelja leasinga prema davatelju leasinga. U suprotnom vlasništvo ostaje kod davatelja leasinga.

Koja je razlika između učešća, jamčevine i predujma naknade?

Jamčevina za razliku od učešća i predujma naknade predstavlja  novčani polog koji služi kao sredstvo osiguranja za podmirenje možebitnih otvorenih tražbina davatelja leasinga prema primatelju leasinga nakon isteka, odnosno prijevremenog prestanka ugovora o leasingu. Sukladno tome jamčevina nije dio ukupne naknade za leasing, dok učešće i predujam naknade to jesu.

Kada se plaćanje leasing obroka/rate smatra pravovremeno izvršenim?

Sukladno općim uvjetima uz ugovore o operativnom/financijskom leasingu, leasing obroci/rate dospijevaju prvog radnog dana u mjesecu. Leasing obroci/rate izraženi su u ugovorenoj valuti, a plaćaju se u kunama prema ugovorenom tečaju na dan plaćanja. Plaćanje leasing obroka/rate smatra se pravovremeno izvršenim ukoliko je izvršeno najkasnije do 10. (desetog) dana u tekućem mjesecu. U ovome periodu ne obračunavaju se zatezne kamate.

MOGU LI PREKO BLUETOOTHA UPARITI SVOJ TELEFON S MINI-JEM ZA POZIVE I GLAZBU?

Neki MINI modeli ček i u osnovnoj opremi imaju Bluetooth uparivanje s telefonima za pozive. Međutim, samo MINI Connected sustav za informacije i zabavu Vam omogućuje da bežično uparite svoj Bluetooth telefon i za glazbu. Za detaljnije pojašnjenje opcija povezivosti posjetite neki od naših prodajnih salona.

KAKVE SVE PAKETE SIGURNOSTI IMAJU MODELI MINI COOPER, MINI COOPER S I MINI JOHN COOPER WORKS?

Svi naši modeli opremljeni su podužim popisom aktivne kao i pasivne opreme s ciljem povećanja sigurnosti; Počevši od nevjerojatno okretnog upravljanja, preko ABS sustava (Anti-lock brake system) s Elektroničkom preraspodjelom sile kočenja (Electronic Brakeforce Distribution, EBD) i Kontrolom kočenja u zavojima (Cornering Brake Control, CBC), izuzetno rigidne karoserije, motora koji se odvaja kod sudara, senzora za detekciju sudara, kontrole pritiska u gumama, a popis se nastavlja. Dodatno, svaki MINI ima izuzetno sofisticiran i obuhvatan sustav zračnih jastuka. Modeli  i Clubman imaju ukupno 6 prednjih i bočnih zračnih jastuka; 2 sprijeda, 2 s boka za bočne sudare na svakom prednjem sjedalu te 2 bočne zračne zavjese montirane u strop. Modeli Countryman i Paceman dolaze oboružani s ukupno 7 prednjih i bočnih zračnih jastuka: 2 sprijeda, 2 s boka za bočne sudare na svakom prednjem sjedalu, 2 bočne zračne zavjese montirane u strop i jedan dodatan zračni jastuk za koljena na strani suvozača. Model MINI Cabrio 4 zračna jastuka: 2 sprijeda i dva bočna za prsni koš montirana u sjedalima tako da se pomiču s putnicima. Model MINI Cabrio također su opremljeni i šipkom koja štiti kod prevrtanja. MINI Clubman je opremljen sa serijskim Active Guard sustavom koji upozorava na premalu udaljenost od vozila ispred Vas. Da, sigurnost nam je od ključne važnosti. 

Molimo Vas, posjetite zasebnu stranicu za svaki model gdje su podrobnije opisani sigurnosni sustavi.

JESU LI NA MINI-JU RAĐENA ISPITIVANJA SUDARA?

U nedavnom testiranju, MINI Cooper Countryman model iz 2011., 2012. i 2013. godine dobio je nagradu američkog instituta za sigurnost na autocesti (Insurance Institute for Highway Safety, IIHS) kao «Najbolji odabir za sigurnost» nakon što je postigao «Dobre» ocjene za zaštitu od frontalnog, bočnog i stražnjeg sudara te od prevrtanja.

Institut IIHS je također postrožio kriterije koji sada uključuju «Dobru» ocjenu za snagu krova kod prometnih nezgoda s prevrtanjem. Krov Countrymana izdržao je silu ekvivalentnu gotovo pet puta težine samog vozila. Radi usporedbe, trenutni je standard za cestovni promet u Americi 1.5 više od težine vozila. 

Pored «Dobrih» ocjena na testiranjima sudara, pobjednici moraju imati i sustav elektroničke kontrole stabilnosti (ESC), koji je presudan u izbjegavanju prometnih nezgoda, a dolazi u paketu standardne opreme kod svih MINI modela.

Slobodno posjetite zasebne stranice svakog modela kako biste se bolje informirali o sigurnosnim sustavima na stranici mini.com.hr, gdje se nalazi kompletan popis i pregršt detalja.

JE LI MINI TESTIRAN U EKSTREMNIM VREMENSKIM UVJETIMA?

MINI je testiran u najgorim mogućim vremenskim uvjetima. Za testiranja smo odabrali NAJEKSTREMNIJA mjesta. Za hladno vrijeme otišli smo u arktički krug u Finskoj. Zimi. Za testiranje po vrućem vremenu tjerali smo auto agresivno i više puta uzduž i poprijeko Doline smrti (SAD).

KOJE OPCIJE SU DODATNO DOSTUPNE?

Ima toliko nevjerojatnih stvari koje dolaze u standardnom paketu i uz MINI Cooper i MINI Cooper S da ponekad zaboravimo na sve one sjajne opcije: automatski prijenos, panoramski stakleni krov s duplim staklom, računalni navigacijski sustav s GPS-om, grijana sjedala, Xenon ili LED prednja svjetla, fantastičan sound sustav ekskluzivnog proizvođača Harman/Kardon i puno, puno više.

POSTOJI LI AUTOMATSKI PRIJENOS KOD MINI VOZILA?

Da, moguće je odabrati automatski prijenos za sve MINI modele osim tehničkih restrikcija na pojedinim agregatima.

NUDITE LI I POGON NA SVA ČETIRI KOTAČA?

To ovisi o modelu. MINI Cooper i MINI Cooper S oba imaju pogon na prednje kotače. Međutim, MINI Countryman i Paceman te MINI Clubman dolaze s pogonom na sva četiri kotača dostupnim u paketu dodatne opreme. Sustav Dinamičke kontrole stabilnosti (Dynamic Stability Control, DSC) dio je standardnog paketa za sve modele.

KOJA JE NAJVEĆA BRZINA KOJU MINI MOŽE POSTIĆI?

Najbrži MINI je MINI John Cooper Works 231 KS koji ostvaruje maksimalnu brzinu od 246 km/h.

Molimo Vas da imate na umu da za nas testiranja obavljaju obučeni stručnjaci, i to u kontroliranim uvjetima. Nemojte pokušavati postići ili nadmašiti navedene rezultate kod kuće odnosno na javnim cestama.

U ČEMU JE RAZLIKA IZMEĐU MODELA MINI COOPER I MINI COOPER S?

MINI Cooper S je verzija visokih performansi modela MINI Cooper. MINI Cooper S ima turbopunjač te se diči sa 193 konjske snage nasuprot 136 ks koje ima MINI Cooper. MINI Cooper S također ima drugačije uređenje unutrašnjosti, otvor za usis zraka na poklopcu motora, veće kotače i jedinstven sportski stražnji spoijler. Postoji još nekoliko tehničkih detalja koji su unaprijeđeni kod modela MINI Cooper S, uključujući unutarnje dijelove motora, sustav hlađenja i preradu šasije.

U ČEMU JE RAZLIKA IZMEĐU LINIJE MODELA MINI COUNTRYMAN I DRUGIH MODELA ?

Dvije stvari. Prva leži u njegovoj veličini. (Ne zovemo ga 'Veliki MINI' bez razloga.) Kao prvi član MINI obitelji s petora vrata, Countryman ima stražnje sjedište koje mu omogućuje da komforno preveze petero ljudi te se može pohvaliti s predivnih 467 litara prostora u prtljažniku (1195 litara s preklopljenim stražnjim sjedalima). To je brdo kajaka. Ili televizora. Ili kauča.

Druga je razlika u tome da je Countryman jedan od tri MINI modela koji dolazi s dodatnim ALL4 sustavom pogona na sva četiri kotača, čime daje vozačima koji vole avanture sve alate koji su im potrebni da pokore izazovne terene. Drugi modeli s pogonom na sve kotače je MINI Paceman i MINI Clubman.

KAKVA JE RAZLIKA IZMEĐU MINI COUPE MODELA I OSTALIH MODELA?

Prije svega, Coupe ima dva sjedala, tako da Vi i Vaši privilegirani kopiloti možete uživati u većoj privatnosti, još energičnijem ubrzanju i malo višoj najvećoj brzini nego kod usporedivih MINI modela, zahvaljujući zadivljujuće aerodinamičnom dizajnu Coupea. Što nas dovodi do druge karakteristične značajke Coupe modela: aktivni stražnji spojler koji se može uvlačiti. Ovaj se spojler, osjetljiv na brzinu, automatski aktivira pri visokim brzinama kako bi osigurao da su stražnji kotači zvjerski brzog Coupea čvrsto prilijepljeni uz asfalt, za maksimalno prianjanje i savršeno upravljanje u svakom trenutku.

KOLIKO JE DANAŠNJI MINI VEĆI OD KLASIČNOG MINI-JA?

MINI Cooper otprilike je 30 cm širi i 60 cm duži (sa svojih 3.70 m) od Mini Austina i Morrisa. Dok je iste širine kao i Cooper, Clubman nudi malo više prtljažnog prostora zahvaljujući dužini od 4.25 m.

JA SAM PRILIČNO KRUPAN MOMAK (ILI CURA). HOĆU LI JA UOPĆE STATI U MINI COOPER ILI MINI COOPER S?

Sa svojim kotačima koji su što je više moguće protjerani u kutove i našim krovom koji kao da je nasađen odozgo, u MINI-ju ima iznenađujuće puno putničkog prostora i mjesta za glavu. U biti, MINI Cooper ili MINI Cooper S može bez problema udobno smjestiti ljude visine i do 2 metra.

KOJE SU TOČNO DIMENZIJE POJEDINIH MODELA?

MINI COOPER

Masa praznog vozila: 1150 kg (1185 kg automatik)

Dužina: 372 cm

Širina od sredine do sredine gume sprijeda/straga: 145.8 cm / 146.8 cm

Širina od retrovizora do retrovizora: 191.3 cm

Visina: 140.7 cm


MINI COOPER S

Masa praznog vozila: 1210 kg  (1230 kg automatik )

Dužina: 372.8 cm

Širina od sredine do sredine gume sprijeda/straga: 145.3 cm / 146 cm

Širina od retrovizora do retrovizora: 191.3 cm

Visina: 140.7 cm


MINI COOPER S COUPE

Masa praznog vozila: 1215 kg (1240 kg automatik )

Dužina: 373.4 cm

Širina od sredine do sredine gume sprijeda/straga 145.3 cm / 146 cm

Širina od retrovizora do retrovizora: 191.3 cm

Visina: 138.4 cm


MINI COOPER CABRIO

Masa praznog vozila: 1225 kg (1260 kg automatik)

Dužina: 372.4 cm

Širina od sredine do sredine gume sprijeda/straga: 145.8 cm / 146.8 cm

Širina od retrovizora do retrovizora: 191.3 cm

Visina: 141.5 cm


MINI COOPER S CABRIO

Masa praznog vozila: 1275 kg (1295 kg automatik)

Dužina: 372.9 cm

Širina od sredine do sredine gume sprijeda/straga: 145.3 cm / 146 cm 

Širina od retrovizora do retrovizora: 191.3 cm

Visina: 141.5 cm


MINI COOPER COUNTRYMAN 

Masa praznog vozila: 1340 kg (1370 kg automatik)

Dužina: 410.7 cm

Širina od sredine do sredine gume sprijeda/straga: 153.7 cm / 156.5 cm

Širina od retrovizora do retrovizora: 199.6 cm

Visina: 156.2 cm


MINI COOPER S COUNTRYMAN 

Masa praznog vozila: 1385 kg (1405 kg automatik)

Dužina: 411 cm

Širina od sredine do sredine gume sprijeda/straga: 152.9 cm / 155.7 cm

Širina od retrovizora do retrovizora: 199.6 cm

Visina: 156.2 cm


MINI COOPER S COUNTRYMAN ALL4

Masa praznog vozila: 1455 kg (1475 kg automatik)

Dužina: 411 cm

Širina od sredine do sredine gume sprijeda/straga: 152.9 cm / 155.7 cm

Širina od retrovizora do retrovizora: 199.6 cm

Visina: 156.2 cm


MINI COOPER PACEMAN 

Masa praznog vozila: 1333 kg  (1365 kg automatik)

Dužina: 412 cm

Širina od sredine do sredine gume sprijeda/straga: 153.9 cm / 156.7 cm

Širina od retrovizora do retrovizora: 199.6 cm

Visina: 151.9 cm


MINI COOPER S PACEMAN 

Masa praznog vozila: 1392 kg (1410 kg automatik)

Dužina: 412 cm

Širina od sredine do sredine gume sprijeda/straga: 153.2 cm / 155.7 cm

Širina od retrovizora do retrovizora: 199.6 cm 

Visina: 152.1 cm


MINI COOPER S PACEMAN ALL4

Masa praznog vozila: 1456 kg (1478 kg automatik)

Dužina: 412 cm

Širina od sredine do sredine gume sprijeda/straga: 153.2 cm / 155.7 cm

Mirror-mirror widt: 199.6 cm

Visina: 152.1 cm


MINI JOHN COOPER WORKS

Masa praznog vozila: 1290 kg (1308 kg automatik)

Dužina: 362 cm

Širina od sredine do sredine gume sprijeda/straga: 148.6 cm / 148.6 cm

Širina od retrovizora do retrovizora: 193.3 cm

Visina: 141.5 cm


MINI JOHN COOPER WORKS COUPE

Masa praznog vozila: 1230 kg (1255 kg automatik)

Dužina: 375.9 cm

Širina od sredine do sredine gume sprijeda/straga 145.3 cm / 146 cm

Širina od retrovizora do retrovizora: 191.3 cm

Visina: 138.4 cm


MINI JOHN COOPER WORKS COUNTRYMAN

Masa praznog vozila: 1480 kg (1500 kg automatik)

Dužina: 411 cm

Širina od sredine do sredine gume sprijeda/straga: 152.7 cm / 155.5 cm

Širina od retrovizora do retrovizora: 199.6 cm

Visina: 156.2 cm


MINI JOHN COOPER WORKS PACEMAN

Masa praznog vozila: 1478 kg (1501 kg automatik)

Dužina: 413.5 cm

Širina od sredine do sredine gume sprijeda/straga: 152.7 cm / 155.5 cm

Širina od retrovizora do retrovizora: 199.6 cm Visina: 152.7 cm

MOGU LI SE STRAŽNJA SJEDALA PREKLOPITI?

Nego što nego da se mogu. I mogu se podijeliti u omjeru 60/40, tako da možete spustiti samo jedno ili oba po potrebi. Kod MINI Countrymana stražnja sjedala su podijeljena u omjeru 40/20/40. Ti modeli u standardnoj opremi imaju tri definirana preklopiva stražnja sjedala. Pomoću remena na izvlačenje, putnici mogu otpustiti naslon na svakom sjedalu za željenu raznu udobnosti ili ih pak možete preklopiti kako biste dobili više dragocjenog prostora

MOGU LI KUPITI MINI S NOSAČEM ZA SKIJE ILI ZA BICIKL?

Dakako. Štoviše, možete opremiti MINI nosačem za skije, za bicikl, za dasku za surfanje, snowboard, nosačem za prtljagu, krovnom kutijom i još puno više s opcijom „Dizajniraj svoj MINI“ na stranici mini.com.hr. Javite se svom odabranom distributeru i raspitajte se o tome kako možete svoj automobil opremiti nosačima.

KOLIKI JE SPREMNIK S GORIVOM?

Kako biste napunili do vrha spremnik MINI Coopera i Coopera S, trebalo bi vam 50 litara. Pun spremnik  MINI Countrymana ili Pacemana iznosi 47 litara.

KAKVE SU CIJENE MINI DODATAKA?

Sve cijene ovdje navedene odnose se na preporučenu maloprodajnu cijenu proizvođača. Konačne cijene mogu odstupati ovisno o Vašem MINI distributeru. Cijene ne uključuju ugradnju i bojanje, ukoliko je nešto od toga potrebno. Porezi te naknade za prijevoz i rukovanje također nisu uračunate. Provjerite kod ovlaštenog MINI distributera kako biste dobili točne informacije o cijenama i dostupnosti.

GDJE MOGU KUPITI SVE ONE SJAJNE MINI IGRAČKE I DAROVE?

Možete ih kupiti na prodajnim mjestima u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci i Puli.

Za više informacija o MINI prodajnim mjestima u Vašoj blizini ili novima koja će se možda uskoro otvoriti, u glavnom izborniku pod KONTAKT odaberite opciju "MINI prodajna mjesta".

GDJE SE SASTAVLJAJU MINI VOZILA?

Većina MINI automobila proizvodi se u tvornici BMW grupe u blizini Oxforda u Ujedinjenom Kraljevstvu. No, MINI Countryman se proizvodi u tvornici Magna Steyr u Grazu u Austriji.

KOJI JE OMJER PROIZVODNJE MODELA MINI COOPER I MINI COOPER S?

U ovom trenutku proizvodimo oko 50 posto MINI Coopera i 50 posto MINI Coopera S.

DA ČUJEM PRIČU!

1956. godine, uslijed velikih nestašica goriva u velikom broju zemalja uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo zbog Sueske krize (pročitajte malo ako ste zaboravili sa sata povijesti!), pojavila se potreba za dizajnom štedljivih vozila. Lord Nuffield iz tvrtke British Motor Corporation (BMC) zadužio je svog glavnog dizajnera, Sir Aleca Issigonisa da osmisli „propisan sedan“ koji bi se još uvijek mogao nadmetati s navalom štedljivih mikro-automobila na tržištu. Prvi klasični Mini na sceni se pojavio 26. kolovoza 1959. Klasični Mini bio je prvi automobil masovne proizvodnje s poprečno ugrađenim motorom. Imao je dovoljno mjesta za 4 odrasle osobe, bio je štedljiv, odlično se nosio i bio sjajan za rukovanje, a cijena mu je bila ispod $800! Položaj motora oslobodio je komotan putnički prostor i osigurao proporcionalno velik međuosovinski razmak: klasični Mini postao je prvi sedan koji se zaista nosio kao sportski automobil. 

Kasnije, kraljica Elizabeta II je viđena za upravljačem klasičnog Minija i njegova je prodaja skočila. Nakon što je nekoliko poznatih osoba počelo kupovati klasične Minije, taj je automobil postao auto koji 'moraš imati', a tijekom desetljeća postao je najpopularniji britanski auto koji je ikad proizveden, s više od 5.3 milijuna prodanih primjeraka. Klasični Mini inspirirao je dizajn minice Mary Quant, a u anketi časopisa Autocar Magazine 1995. godine, Classic Mini je proglašen njihovim Automobilom stoljeća. 1996. godine, odbor stručnjaka časopisa Classic and Sportscar magazine proglasio je klasičan Mini za “Klasični automobil br. 1 svih vremena”, a 1999. godine, međunarodna je komisija sudaca izglasala Mini za Europski automobil stoljeća, pri čemu je osvojio i drugo mjesto u konkurenciji za Svjetski automobil stoljeća. Ispred njega je bio samo Fordov Model T.

GDJE JE MINI RAZVIJEN?

MINI modeli su razvijeni u Ujedinjenom Kraljevstvu. Za njih je bio zadužen Odjel za razvoj BMW Grupe.

ZAŠTO SE ZOVU MINI COOPER I MINI COOPER S?

1961. godine, legendarni britanski vozač utrka John Cooper preradio je klasičan Mini kako bi stvorio trkaću verziju izraženijih performansi. Dao mu je snažniji motor, više i bliže omjere prijenosa, bolje kočnice, šire gume i krov u kontrastnoj boji kako bi bio prepoznatljiviji u gomili. Tako je rođen Mini Cooper. Nekoliko godina kasnije, 1963., Cooper je još više unaprijedio svoju verziju klasičnog Minija, stvorivši tako čisti trkaći auto, Mini Cooper S. 

S vremenom je Mini Cooper postao trkaći fenomen, osvojivši nagradu Monte Carla tri puta (1964., 1965. i 1967.) te osvojivši prvo mjesto na brojnim drugim utrkama u međunarodnoj reli kompeticiji.

KAD JE NOVI MINI COOPER S PO PRVI PUT PREDSTAVLJEN U JAVNOSTI?

Na Tokyo Auto Showu, u listopadu  2001. godine.

ZAŠTO PONEKAD PIŠETE MINI SA SVIM VELIKIM SLOVIMA, A KATKAD „Mini“, PRI ČEMU JE SAMO PRVO SLOVO VELIKO?

Koristimo naziv „klasični Mini“ kad govorimo specifično o starijoj, klasičnoj verziji automobila, a “MINI” kad mislimo na glanc nove modele ili kad govorimo općenito o MINI brandu.

SUDJELUJU LI MINI-JI DANAS NA UTRKAMA?

Izrazito smo uzbuđeni idejom povratka MINI-ja na trkaće staze. Već smo zaprimili klasifikacije većine glavnih tijela za sankcioniranje utrka i amaterskih utrka u Americi, te vjerujemo da ćemo nastaviti naše naslijeđe uspjeha na natjecanjima. Naravno, također zdušno podržavamo amaterske vozače utrka da se odvaže i što je više moguće zabave na relijima, utrkama i autokrosu. 

Pošto je prošla godina završila s tako velikim uspjesima, novi MINI WRC, koji će se takmičiti da ospori titulu prvaka svjetskog prvenstva u reliju FIA World Rally Championship iz 2011. godine, imati će svoju svjetsku premijeru u Parizu. Ove godine, MINI Countryman, model na kojem se zasniva MINI WRC, velika je inspiracija za ovaj reli.

KAKVA SVE JAMSTVA NUDITE? I KAD MOJE JAMSTVO ISTIČE?

U MINI-ju, naša predanost kvaliteti, dugotrajnoj izdržljivosti i zadovoljstvu kupaca jasno se odražava u našem jamstvu od 2 godine bez obzira na količinu kilometara na MINI vozila te jamstvu od 12 godine bez ograničenja kilometraže protiv hrđe i propadanja karoserije zbog korozije. (Napomena: Jamstvo od 12 godina odnosi se na modele iz 2004. godine i novije. Raniji modeli imaju jamstvo od 12 godina/bez ograničenja kilometraže protiv hrđe i propadanja karoserije zbog korozije.) Postoje i odlične opcije produžene garancije do čak 6 godina ili 200.000 km. Da, toliko smo sigurni u kvalitetu MINI-ja!

*Za kompletne informacije o MINI jamstvu za nova putnička vozila, pogledajte MINI knjižicu za informacije o servisu i jamstvima ili posjetite ovlaštenog MINI distributera za odredbe, uvjete i ograničenja.

TKO JE SVE POKRIVEN JAMSTVOM?

Pokriven je Vaš MINI, bez obzira tko ga vozi.

POSTOJI LI JAMSTVO ZA GUME?

Za gume jamči njihov proizvođač. Sve informacije o jamstvu guma možete pronaći na izjavi o jamstvu proizvođača, koja se može nabaviti na internetskoj stranici proizvođača guma te među dokumentima Vašeg MINI-ja.

KAKVA JAMSTVA NUDITE NA DODATKE I OPREMU KOJI JE UGRADIO DISTRIBUTER?

Kad su dodaci i oprema ugrađeni prije isporuke, tada za njih vrijedi puno jamstvo koje se odnosi na novo vozilo. Dakle, najbolje vrijeme da odaberete i ugradite dodatke je kad naručujete svoj novi MINI. Ako distributer ugradi neki dio opreme naknadno, nakon prvotne prodaje MINI-ja, tada za tu opremu vrijedi jamstvo koje odgovara preostalom jamstvu za novo vozilo, ili dvije godine od datuma ugradnje, koji god vremenski rok je duži.

TREBAM LI POPRAVKE KOJI SE POZIVAJU NA JAMSTVO OBAVLJATI KOD OVLAŠTENOG MINI DISTRIBUTERA?

Da. Kako biste ostvarili pravo na usluge pokrivene bilo kojim od ovih jamstava, vozilo morate dovesti u servis kod ovlaštenog MINI distributera. Samo ti serviseri su propisno obučeni i imaju potrebne alate kako bi odgovarajuće popravili i servisirali MINI vozila. Kako biste vidjeli popis distributera i ovlaštenih MINI servisa, posjetite stranicu „MINI Prodajna mjesta“ mini.com.hr.

KAKVE SVE PROGRAME ODRŽAVANJA NUDITE?

MINI nudi opsežan program održavanja vozila bez ikakve dodatne naknade. Ako sad kupite novi MINI, za pokrivene stavke ne morate platiti troškove održavanja prvih 5 godina ili 60.000 km, što dođe prije.

MINI program održavanja od motora do prtljažnika bez dodatnih troškova; jedan od najkompletnijih programa održavanja u svojoj klasi pokriva sve tvornički preporučene radove održavanja na vozilu, npr. servis i provjeru ulja te ostale stavke u programu održavanja propisane od strane proizvođača.

Ni jedan drugi proizvođač ne osigurava podjednako opsežne beneficije bez ikakve naplate. I dok će vlasnici drugih vozila nagomilati račune od nekoliko tisuća kuna samo za održavanje tijekom prvih par godina s novim vozilom, Vi nećete platiti ništa prvih 5 godina ili 60.000 kilometara. 


ŠTO JE SVE POKRIVENO PROGRAMOM ODRŽAVANJA OD MOTORA DO PRTLJAŽNIKA BEZ DODATNIH TROŠKOVA?

MINI-jev opsežni program održavanja pokriva sve tvornički preporučene radove održavanja bez naplate, uključujući:

- Motorno ulje

- Filter ulja

- Usluga pregleda i servisa

- Servis kočione tekućine

- Filter zraka u motoru

- Mikrofilter za zrak u unutrašnjosti

- Filter goriva

- Svjećice

- Kontrola vozila 

Nudeći tako širok i sveobuhvatan program održavanja sa svakim novim vozilom, možemo Vam pomoći da lakše upravljate troškovima koji idu uz vlasništvo vozila tako što nećete morati puno izdvajati za servis.

KAMO TREBAM ODVESTI SVOJ MINI NA SERVIS U SKLOPU MINI PROGRAMA ODRŽAVANJA OD MOTORA DO PRTLJAŽNIKA BEZ DODATNIH TROŠKOVA?

Kako biste ostvarili pravo na MINI program održavanja bez naplate, jednostavno dogovorite termin kod svog ovlaštenog MINI distributera za vrijeme dok je Vaše vozilo pokriveno ovim programom. A s obzirom na to da će sve usluge u sklopu programa biti obavljene kod ovlaštenog distributera, s MINI certificiranim osobljem i tehničarima koje smo mi posebno obučili, možete biti sigurni da će biti korišteni isključivo originalni MINI dijelovi. Drugim riječima, Vaš MINI će biti servisiran na razini naših standarda, koji su, budimo realni, viši od većine.

AKO TREBAM NADOLIJATI** ULJE IZMEĐU POSJETA SERVISU, TREBAM LI PRITOM KORISTITI NEKU ODREĐENU VRSTU ULJA?

Mudro pitanje, moj promišljeni MINI prijatelju. Za početak, preporučujemo da sve potrebne radove održavanja i popravke obavljate kod svog ovlaštenog MINI distributera. Međutim, također bi bilo pametno da provjerite razinu ulja svaki put kad točite gorivo. Ako Vam fali ulja, nadopunite s MINI High Performance Synthetic 5W-30 uljem (MINI broj 07 51 0 143 829) - to isto ulje i mi koristimo kad obavljamo promjene ulja za Vas. 

Izbor pravog razreda ulja ovisi i o klimatskim uvjetima gdje najčešće vozite svoj MINI.

Ako nemate ulje MINI High Performance Synthetic Oil pri ruci, kontaktirajte svog ovlaštenog MINI distributera. (Za upute o provjeri razine ulja pogledajte MINI korisnički priručnik.)

** Nije uključeno u program održavanja.

MOGU LI PRODUŽITI SVOJU POKRIVENOST MINI PROGRAMOM ODRŽAVANJA?

Da! Također imate i mogućnost kupiti prošireni program održavanja, čime će se Vaša pokrivenost produžiti na 6 godina / 200.000 km, što dođe prije. A sve to za iste pogodnosti i istu prednost za vlasnika.

Za detalje o tome koja vozila ostvaruju pravo na produženje i kako kupiti prošireni program, posjetite svog ovlaštenog MINI distributera. 

* Za ovaj program vrijede određena ograničenja i iznimke; proučite Informativnu knjižicu za jamstva i servis za detalje o pokrivenosti te odredbe i uvjete korištenja.

 
sitemap