ELEKTROMOBILNOST.

mini elektromobilnost – napajanje - stupanj
OLAKŠANO NAPAJANJE.

MINI NAPAJANJE.

MINI razumije važnost mogućnosti napajanja, kako kod kuće tako i u javnosti. Zato smo razvili brojne načine napajanja i pretvorili ih u stvarnost za vozače diljem Europe. Također smo uspostavili partnerstva kako biste mogli uživati u pristupu najvećoj mreži stanica za napajanje. Dakle, kamo god vas put odvede, stanica za napajanje je vjerojatno bliže nego što mislite. Prihvatite električnu budućnost.
električni mini – razdjelna linija – električni logo

NAPAJANJE KOD KUĆE.

KUĆNA UTIČNICA.

Zapravo ne trebate nikakvu složenu instalaciju ili jedinicu za napajanje kod kuće.

Jednostavno upotrijebite standardni kabel za napajanje i adapter koji ste dobili uz vaš potpuno električni MINI za uključivanje u bilo koju konvencionalnu kućnu utičnicu od 230-volta (SchuKo).

2,5 sata sporog napajanja bit će dovoljno za vaše sljedeće putovanje do 50 km.

Cijela noć korištenja kućne utičnice u prosjeku će vam biti dovoljna za nekoliko dana gradske vožnje.

mini elektromobilnost – napajanje - kućna utičnica
mini elektromobilnost – napajanje - wallbox

BRŽE NAPAJANJE S WALLBOX UREĐAJEM.

Wallbox uređaj nudi vam prikladnu, bržu alternativu standardnom mrežnom napajanju, ako želite redovito napajati svoje EV kod kuće.

Više snage: namjenski, 3-fazni priključak za wallbox uređaj od 11 kW općenito će vam omogućiti do 3 puta brže vrijeme napajanja. Dakle, vaš potpuno električni MINI može se u potpunosti napuniti u roku od oko 3,5 sata.

Sigurnost na prvom mjestu: ccc je posebno dizajniran sa zaštitom od pregrijavanja i prekidačem za kvar kako bi se omogućilo konstantno veliko opterećenje.

Pogodnost: nema mjesta prikladnije za napajanje automobila od onih mjesta na kojima provodite najviše vremena tijekom dana ili noći.

Za ugradnju wallbox uređaja trebat će vam stručna pomoć ovlaštenog električara. Ako ste zainteresirani za ugradnju MINI Wallbox uređaja, rado ćemo vam pomoći da pronađete takvog stručnjaka u vašem području. MINI sada nudi vrlo atraktivne opcije koje vam daju priliku financirati wallbox uređaj sa svojim potpuno električnim MINI-jem po konkurentnim cijenama.

Više informacija o wallbox uređajima koje nudimo možete pronaći u nastavku.

mini elektromobilnost – razdjelna linija

JAVNO NAPAJANJE.

Budućnost je svijetla i električna. Evo nekoliko uvjerljivih načina kako se električni način života može prilagoditi vašoj rutini i načinu vožnje. Prihvatite električnu budućnost – pravo je vrijeme.
mini elektromobilnost – napajanje - javno napajanje

MAKSIMALNO ISKORISTITE VRIJEME KADA JE AUTO PARKIRAN.

Sve više supermarketa, trgovačkih centara i DIY trgovina nudi besplatno korištenje svojih izmjeničnih i istosmjernih punjača, stanica za napajanje ili trostrukih punjača na svojim parkiralištima. Mnogi hoteli također žele biti viđeni kao ekološki svjesniji i koji se više trude ugostiti goste s električnim vozilima. Višekatna parkirališta također nude električna parkirna mjesta bez dodatnih troškova.

Vaš bi poslodavac također mogao razmotriti postavljanje uređaja za napajanje za vas i vaše kolege ako vam prostor dopušta.

mini elektromobilnost – napajanje - ilustracija
mini elektromobilnost – napajanje - tip 2

TIP 2 PUNJAČI.

Mnoge javne stanice za napajanje izmjeničnom strujom zahtijevaju da ponesete vlastiti kabel tipa 2. Nude istu snagu kao wallbox uređaj kod kuće, a MINI COOPER SE s 3 VRATA možete napajati s istih 11 kW, dok MINI COUNTRYMAN plug-in hibrid koristi 3,7 kW. Vaš MINI uključuje kabel tipa 2 koji vam omogućuje napajanje gdje god idete. U nastavku pogledajte ostale dostupne kablove.

CCS BRZI PUNJAČI.

Kamo god krenuli, vaš potpuno električni MINI ne može biti bolje opremljen. Također možete iskoristiti prednosti brzog napajanja do 50 kW putem kombiniranog sustava napajanja (Combined Charging System - CCS). Ovo je standard za brzo napajanje u Europi.

Gornji dio utičnice podsjeća na utičnicu tipa 2, dok snažniji konektori ispod omogućuju istosmjernu struju (DC) s mnogo većim naponom i amperažom. Izmjeničnu struju vaše vozilo mora transformirati, dok istosmjerna struja izravno napaja vašu bateriju.

CCS punjači uključuju kabel za napajanje i nije potreban dodatni hardver. Kombinacija praktične veličine kapaciteta napajanja i stabilnih performansi napajanja vašeg MINI-ja osigurava da možete koristiti više načina da stignete do svog odredišta – i uvijek imate nekoliko opcija napajanja na dohvat ruke.

Imajte na umu da plug-in hibridi obično ne podržavaju CCS jer manja baterija ne može uzeti toliko energije.

mini elektromobilnost – napajanje - css brzi punjač
Siva razdjelna linija

BRZO I ČISTO.

Jeste li znali da se javna infrastruktura za napajanje u Njemačkoj opskrbljuje 100% zelenom ili obnovljivom energijom?
Siva razdjelna linija
mini elektromobilnost – razdjelna linija
mini elektromobilnost – razdjelna linija

Često postavljana pitanja.

 

NAPAJANJE KOD KUĆE.

Za ispravnu instalaciju MINI Wallbox uređaja, preporučujemo korištenje naše usluge instalacije. Jednostavno dogovorite ovu uslugu sa svojim MINI partnerom, uz MINI Wallbox Essential uređaj. Naš službeni partner za instalaciju (Deutsche Telekom Technischer Service GmbH) tada će preuzeti sve poslove savjetovanja, instalacije i puštanja u rad.

Prednosti za vas na prvi pogled:

 • Provjera zahtjeva za električno povezivanje na vašem posjedu
 • Preporuka prikladnih mjesta ugradnje na temelju vaše osobne situacije parkiranja
 • Instalacija, spajanje i puštanje u rad na odabranom mjestu ugradnje (uključujući polaganje do 2 m površinskog kabela)
 • Informiranje o procesu napajanja
 • 24-mjesečno jamstvo

Preporučamo trofazni priključak sa zaštitom osigurača od najmanje 16 A – to će omogućiti opskrbu vozila od 11 kW. Trofazna veza sa zaštitom osigurača od 32 A bit će pouzdana u budućnosti. Sva PHEV vozila mogu se napajati s maks. jednofaznim napajanjem od 3,7 kW pomoću MINI Wallbox Essential uređaja.
Kraće vrijeme napajanja: do 7,4 kW (jednofazno) ili 11 kW (trofazno), duljina kabela 5,0 m, jednostavno rukovanje kabelom, integrirana detekcija kvara struje ("mali protok istosmjerne struje“).
Da, ako koristite utičnicu za napajanje sa "Type 2" standardom ili CCS utičnicom (kombi utičnica).
5 metara, sigurno pričvršćen na Wallbox uređaj.
Ne.

Da, MINI Wallbox Essential certificiran je za vanjsku upotrebu prema razredu zaštite IP 54. To znači da zaštita od vremenskih nepogoda nije apsolutno neophodna. Wallbox je razvijen i certificiran za vanjsku upotrebu. Međutim, preporučujemo da ga instalirate u zatvorenom prostoru zbog udobnosti; time se dodatno sprječava stvaranje snijega i leda na Wallbox uređaju tijekom zime i dulje će čuvati vaš Wallbox od prljavštine i mahovine.

Ne – opsežni testovi elektromagnetske tolerancije potvrdili su da MINI Wallbox Essential uređaj ne emitira nikakvo zračenje.

Tijekom procesa napajanja kabel za napajanje je zaključan, čime se zaključava vozilo. BMW i Wallbox Connect uređaj također se može zaključati kada se ne koristi.
Da – međutim, to znači da će se energija kontinuirano trošiti, ali malom brzinom.

Ako se nakon instaliranja Wallbox uređaja pojave neočekivani problemi ili ako je vaš Wallbox neispravan, možete nas kontaktirati u bilo kojem trenutku na MINI telefonskoj liniji za kvarove i nezgode: +385 1 6301 999.

MINI NAPAJANJE.

MINI navigacijski sustav omogućuje vam izravan pristup svim stanicama za napajanje u MINI Charging mreži.

Također možete tražiti stanice za napajanje: Kada postavite "stanice za napajanje" kao posebno odredište u svom navigacijskom sustavu, prikazat će vam se popis stanica za napajanje u vašoj blizini.

Aplikacija MINI Charging nudi vam još jednu opciju dopuštajući vam pristup popisu svih dostupnih stanica za napajanje na vašem pametnom telefonu.

Možete koristiti MINI Charging kartu ili MINI Charging aplikaciju za otključavanje stanica za napajanje i pokretanja procesa napajanja.

Nekim stupcima za napajanje može se upravljati pomoću aplikacije MINI Charging. Aplikacija, koja ima integrirani skener QR koda, jednostavna je za korištenje kao i za instalaciju. Da biste to učinili, jednostavno preuzmite aplikaciju, unesite svoj MINI Charging broj ugovora i PIN.

Vaše vozilo se naplaćuje bezgotovinskim plaćanjem – možete povoljno platiti mjesečnim direktnim terećenjem sa svog računa. Vaš MINI Charging online račun pruža vam stalan pregled vaših procesa napajanja i troškova.

 1. Isključite motor i aktivirajte ručnu kočnicu.
 2. Ako je potrebno, postavite struju prije napajanja.
 3. Nemojte koristiti nikakve produžne kabele.
 4. Uvijek spojite i odspojite kabel za napajanje ovim redoslijedom:

Povezivanje:

 1. Spojite na utičnicu.
 2. Spojite na vozilo.

Prekidanje veze:

 1. Odspojite od vozila.
 2. Isključite iz utičnice.

LED svjetla:

 • Bijelo svjetlo: signalno svjetlo
 • Crveno svjetlo: greška pri napajanju
 • Narančasto svjetlo: inicijalizacija
 • Plavo svjetlo: Napajanje je aktivno
 • Zeleno svjetlo: Napajanje je završilo

5. Zaključajte vozilo. Proces napajanja će započeti tek nakon što se vaše vozilo zaključa.

Normalno napajanje izmjeničnom strujom (AC):

Time se vaš automobil učinkovito napaja, prvenstveno preko noći, ali i tijekom dana. U usporedbi s kućnom utičnicom, stanica za napajanje izmjeničnom strujom daje više snage i može napuniti bateriju u samo nekoliko sati. Ova vrsta stanice za napajanje se ukratko naziva stanica za napajanje izmjeničnom strujom.

Brzo napajanje istosmjernom strujom (DC):

Stanice za brzo napajanje istosmjernom strujom bolja su opcija kada trebate brzo napuniti automobil. Oni mogu brzo napuniti bateriju vašeg vozila – na primjer, dok idete u kupovinu ili jedete. Proces napajanja traje između 30 i 40 minuta. Ova vrsta stanice za napajanje se ukratko naziva stanica za napajanje istosmjernom strujom.

Za više informacija pogledajte minicharging.chargemasterplc.com/

Napomena: Ako naiđete na problem s stupcem za napajanje, obratite se operateru stupca za napajanje. Njihov kontakt broj obično se nalazi na stupcu za napajanje.

MINI Charging tel. br.: +385 1 6301 999

E-pošta: info@tomic.hr

Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka od 09:00 do 18:00 sati

MINI Služba za korisnike tel. br.: +385 1 6301 999

E-pošta: info@tomic.hr

Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka od 09:00 do 18:00 sati

EKOLOŠKI I DRUŠTVENI STANDARDI U MREŽI DOBAVLJAČA.

Ključne sirovine visokonaponske baterije su kobalt, litij, grafit i nikal. Oklop visokonaponske baterije izrađen je od aluminija. MINI (BMW Grupa) je predan razvoju lanca opskrbe koji je odgovoran, održiv i koji zadovoljava naše visoke etičke standarde i standarde ljudskih prava. Svaki imenovani dobavljač mora pružiti informacije o provedbi ekoloških, društvenih i upravljačkih standarda, uključujući poštivanje ljudskih prava i zabranu prisilnog rada.
Blisko surađujemo s ključnim dobavljačima sirovina kako bismo osigurali da se svi materijali odgovorno nabave kako bi zaštitili i poboljšali okoliš, te kako bismo osigurali sigurnost i dobrobit zaposlenika u bilo kojoj točki opskrbnog lanca. Također nastavljamo s racionalizacijom logističkih operacija kako bismo smanjili utjecaje transporta komponenti do naših postrojenja.

MINI (BMW Group) vrlo pomno i kritički ispituje podrijetlo naših sirovina. Prilikom odabira dobavljača pridržavamo se Smjernica OECD-a o dužnoj provjeri za odgovorno poslovno ponašanje. Nadalje, obvezujemo naše izravne dobavljače da s vlastitim dobavljačima ispune naše zahtjeve za održivost. Transparentnost mreža dobavljača temelj je za osiguravanje naših zahtjeva održivosti za naše dobavljače.

Zajedno s tvrtkama BASF, Samsung SDI i Samsung Electronics predani smo održivom iskopavanju kobalta. U zajedničkom projektu u Demokratskoj Republici Kongo želimo razumjeti kako se mogu poboljšati uvjeti života i rada lokalnog stanovništva. Kako bismo spriječili ili ublažili štetne utjecaje i kako ne bismo iznevjerili stanovnike Konga, također smo zadužili Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ) GmbH da poboljša radne uvjete u zanatskom rudarstvu kobalta u pilot projektu u DR Kongu. Svjesni smo naše odgovornosti da se sirovine iskopaju i prerađuju u normalnim uvjetima. Redovito smo na licu mjesta, poznajemo rudnike i metode rada naših partnera te osiguravamo čist oporavak.

Osim toga, kako bi općenito ograničila potrebu za kritičnim sirovinama kao što je kobalt, BMW Grupa slijedi cilj povećanja udjela recikliranog kobalta u baterijama.

U procesu nabave aluminija ne kupujemo samo za vlastite potrebe, već i taj materijal stavljamo na raspolaganje našim dobavljačima, pouzdano i po kalkulativnim cijenama. Time se stvara veću sigurnost planiranja s obje strane. Kako bismo u budućnosti mogli zadovoljiti naše dugoročne zahtjeve za održivo proizvedenim aluminijem, BMW Grupa postala je prvi proizvođač automobila koji se pridružio organizaciji Aluminum Stewardship Initiative – aktivno zahtijevajući ekološku i društvenu održivost certificiranog aluminija u cijelom lancu vrijednosti aluminija – od rudnika do procesa recikliranja.

Također nastojimo dobiti više recikliranog aluminija u našim proizvodnim procesima. Korištenje sekundarnih materijala ima pozitivan učinak, posebice na sljedeće aspekte održivosti: bioraznolikost, emisije CO2 (osobito u sirovinama s energetski intenzivnom proizvodnjom kao što su aluminij, čelik i bakar) i smanjenje otpada. Prosječan udio sekundarnog aluminija u našim vozilima je 20%. Za aluminijske lakometalne legure iznosi 40%. Surađujemo s organizacijom Aluminum Stewardship Initiative na certifikaciji naših aluminijskih partnera u skladu s navedenim standardom održivosti. Za više informacija posjetite aluminium-stewardship.org

Litij koji se koristi u komponentama Mini Cooper SE modela, dolazi iz Australije. Vađenje dolazi iz ležišta tvrdih stijena, koje podliježu najvišim standardima u pogledu održivosti. BMW Grupa nastavlja provoditi istraživanje o tome kako se materijali poput litija mogu prenamijeniti recikliranjem baterija – na primjer, ponovnom proizvodnjom ili konceptima 'zatvorene petlje'.

Stjecanje maksimalne vidljivosti našeg lanca opskrbe pomaže nam identificirati probleme na terenu i učinkovito ih rješavati, često u partnerstvu s našim dobavljačima i drugim dionicima. Povećanje transparentnosti i učinkovitosti resursa u našim lancima opskrbe temelji se na usklađenosti s ekološkim i društvenim standardima kako je definirano u standardu održivosti BMW Grupe za mrežu dobavljača. Svaki dobavljač mora u svojoj ponudi uzeti u obzir zahtjeve održivosti BMW Grupe. Nadalje, vođeni smo međunarodnim standardima kao što su smjernice Inicijative UN Global Compact (Davos, 01/99) i "Deklaracija o temeljnim načelima i pravima na radu" (Ženeva, 06/98), Međunarodne organizacije rada (ILO) i njihov proces dubinske analize u skladu sa zahtjevima "Vodećih načela UN-a o poslovanju i ljudskim pravima."

Zelenilo svakog električnog automobila u konačnici ovisi o izvoru električne energije iz mreže koja hrani bateriju. Drugi aspekt životnog CO2 otiska je energija koja se koristi za proizvodnju baterije. Imajući to na umu, testovi su pokazali da, ako se MINI Cooper SE napaja mješavinom obnovljive električne energije, on nadoknadi ili je 'odradio' CO2 oslobođen tijekom proizvodnje nakon otprilike 19.000 km. Tijekom cijelog životnog ciklusa, emisije MINI Cooper SE su 40% (EU mješavina) i 70% (obnovljiva mješavina) u usporedbi s emisijom MINI Coopera S na benzin. To znači da je, koristeći uobičajene dnevne udaljenosti vožnje, potrebno samo dvanaest mjeseci vožnje za MINI Cooper SE model kako bi se nadoknadile dodatne emisije globalnog zagrijavanja koje proizlaze iz njegove proizvodnje.

mini elektromobilnost – razdjelna linija
mini elektromobilnost – pregled

ELEKTROMOBILNOST.

ELEKTRIFIKACIJA POGONA.

Elektrifikacija pogona je mobilnost za budućnost. Pogledajmo različite MINI sustave i upoznajmo neke od uobičajenih pojmova.
mini elektromobilnost – doseg
DOSEG.

KAKO IĆI JOŠ DALJE.

Pogledajmo glavne čimbenike koji utječu na doseg električnog vozila.
mini elektromobilnost – razdjelna linija