ELEKTROMOBILNOST.

mini elektromobilnost – napajanje - stupanj

PUTUJTE JOŠ DALJE.

Kako maksimizirati svoj doseg.
električni mini – razdjelna linija – električni logo

KOJI ČIMBENICI UTJEČU NA DOSEG?

mini elektromobilnost – doseg – ilustracija

VELIČINA BATERIJE.

Općenito, što je veći kapacitet baterije, duže možete voziti. Ali to nije potpuna priča.

Baterije su najteža i najskuplja komponenta električnog vozila. I dolazi do prekretnice u kojoj veća baterija zahtijeva snažniji motor za postizanje iste stope ubrzanja – te jače podvozje i kočnice za kontrolu brzine, težine i zamaha. Stoga je ključno da uspostavimo optimalnu ravnotežu između težine i dosega kako bismo dobili maksimalnu učinkovitost i djelotvornost iz resursa koje koristimo.

mini elektromobilnost – doseg – veličina baterije mini elektromobilnost – doseg – veličina baterije
mini elektromobilnost – doseg – vanjski čimbenici mini elektromobilnost – doseg – vanjski čimbenici

MINI Cooper SE Hatch :

Potrošnja električne energije (NEDC kombinirano): 14,9 kWh/100km disclaimer Emisije CO2 (NEDC kombinirano): 0 g/km disclaimer Električni domet (WLTP kombinirano): 233 - 226 km disclaimer Električni domet (WLTP gradska): 312 - 297 km disclaimer

ČIMBENICI OKOLIŠA.

Brojni čimbenici mogu utjecati na doseg električnog vozila.

 • Vjetar
 • Brzina (vlastiti čeoni vjetar)
 • Aerodinamika
 • Prozori i panoramski krov 
 • Temperatura 
 • Gustoća zraka (može utjecati na bateriju)

Iako isti čimbenici mogu utjecati na svako vozilo, bez obzira na pogonski sklop, oni imaju daleko vidljiviji utjecaj na EV.

Električni pogoni su po prirodi vrlo učinkoviti – postižu do 80% 'spremnika' u vožnji (u usporedbi sa samo 15% kod konvencionalnih motora s unutarnjim izgaranjem). Svaka se mala promjena ipak očituje u ukupnoj potrošnji. Usput, otvaranje prozora i krovnog otvora ometa protok zraka što povećava otpor. Međutim, ako želite koristiti svoj klima uređaj, može doći do sukoba učinkovitosti. Kao pravilo, u naseljenim područjima općenito je učinkovitije spustiti prozore. Dok ste na autoputu, bolje je zatvoriti šiber i prozore i koristiti klima uređaj.
mini elektromobilnost – razdjelna linija – električni logo

KAKO UČINKOVITO VOZITI.

VOZITE PREDVIDLJIVO.

Oporavak.
Potpuno električna vozila i plug-in hibridi mogu koristiti svoje električne motore za usporavanje i pretvaranje kinetičke energije natrag u električnu energiju za bateriju. Ovaj proces regenerativnog kočenja naziva se rekuperacija.

Vožnja jednom pedalom.
MINI Electric nudi mogućnost vožnje jednom pedalom. Ako staneš na papučicu 'gasa', ubrzavaš. Podignite nogu i kočite. Ali ovo nije kočenje na četiri kotača, blokirano kočenje, već postojano usporavanje koje možete po potrebi pojačati papučicom kočnice.

Općenito, ako želite maksimalno iskoristiti svaki vat, pokušajte usporiti što je više moguće bez korištenja papučice kočnice. Ova proizvodnja energije poboljšava učinkovitost goriva i osigurava da je puna snaga vašeg motora dostupna za ubrzanje. Vrijedi napraviti još jedan ili dva kruga da dobijete osjećaj za ovaj oporavak, a ne koristiti papučicu kočnice.

mini elektromobilnost – doseg – vozite predvidljivo mini elektromobilnost – doseg – vozite predvidljivo

MINI Cooper SE Hatch :

Potrošnja električne energije (NEDC kombinirano): 14,9 kWh/100km disclaimer Emisije CO2 (NEDC kombinirano): 0 g/km disclaimer Električni domet (WLTP kombinirano): 233 - 226 km disclaimer Električni domet (WLTP gradska): 312 - 297 km disclaimer
mini elektromobilnost – doseg– stražnji pogled električnog minija

MINI Cooper SE Hatch :

Potrošnja električne energije (NEDC kombinirano): 14,9 kWh/100km disclaimer Emisije CO2 (NEDC kombinirano): 0 g/km disclaimer Električni domet (WLTP kombinirano): 233 - 226 km disclaimer Električni domet (WLTP gradska): 312 - 297 km disclaimer

OPUŠTENA VOŽNJA.

Agresivna vožnja – brzo ubrzanje i snažno kočenje – troši energiju. Čak i uz regenerativno kočenje, sustav može povratiti samo dio snage. Ako želite učinkovito koristiti svoju energiju, samo se opustite, uživajte u glatkoj dinamici i klizite gradom.

KORISTITE NAČINE VOŽNJE.

Svaki način vožnje različito podešava sustav kako bi se naglasila ušteda goriva ili performanse ovisno o vašem odabiru. Vrijedi napraviti nekoliko vožnji kako biste se upoznali s karakteristikama različitih načina vožnje i iskoristili prednosti opcija. Svi električni MINI modeli opremljeni su načinima vožnje.

mini elektromobilnost – doseg – načini vožnje
električni mini – razdjelna linija – električni logo

KAKO PLANIRATI DULJE PUTOVANJE.

mini elektromobilnost – doseg – ilustracija

ZNAJTE SVOJE RUTE.

Provjerite ima li stanica za napajanje na putu. 
Prije odlaska pogledajte kartu sa stanicama za napajanje (npr. MINI Charging) kako biste dobili pregled svojih mogućnosti.. Uključite vrijeme za napajanje u svoj plan puta. U idealnom slučaju, možete planirati zaustavljanja radi napajanja tako da se uklope u vaše uobičajene navike – poput odmora ili ručka.

Manje je više. 
Još jedno napajanje između 10% - 80% obično je učinkovitije od čekanja na jednokratno potpuno napajanje.

mini elektromobilnost – doseg – planiranje rute mini elektromobilnost – doseg – planiranje rute
mini elektromobilnost – doseg – utičnica mini elektromobilnost – doseg – utičnica

DUŠEVNI MIR.

Kompatibilnost.
MINI COOPER SE S 3 VRATA opremljen je CCS utičnicom, što ga čini kompatibilnim s gotovo svim javnim stanicama za napajanje u Europi.

Karta sa stanicama za napajanje u autu.
Karta sa stanicama za napajanje u navigacijskom sustavu svakog električnog MINI-ja daje pregled svih kompatibilnih stanica za napajanje i vizualizira sve one u dosegu. Omogućuje vam usmjeravanje do sljedećeg simbola stanice za napajanje u bilo kojem trenutku. 

mini elektromobilnost - razdjelna linija

Često postavljana pitanja.


MINI NAPAJANJE.

MINI navigacijski sustav omogućuje vam izravan pristup svim stanicama za napajanje u MINI Charging mreži. Također možete tražiti stanice za napajanje: Kada postavite "stanice za napajanje" kao posebno odredište u svom navigacijskom sustavu, prikazat će vam se popis stanica za napajanje u vašoj blizini. Aplikacija MINI Charging nudi vam još jednu opciju dopuštajući vam pristup popisu svih dostupnih stanica za napajanje na vašem pametnom telefonu.
Možete koristiti MINI Charging kartu ili MINI Charging aplikaciju za otključavanje stanica za napajanje i pokretanja procesa napajanja. Nekim stupcima za napajanje može se upravljati pomoću aplikacije MINI Charging. Aplikacija, koja ima integrirani skener QR koda, jednostavna je za korištenje kao i za instalaciju. Da biste to učinili, jednostavno preuzmite aplikaciju, unesite svoj MINI Charging broj ugovora i PIN.
Vaše vozilo se naplaćuje bezgotovinskim plaćanjem – možete povoljno platiti mjesečnim direktnim terećenjem sa svog računa. Vaš MINI Charging online račun pruža vam stalan pregled vaših procesa napajanja i troškova.
 1. Isključite motor i aktivirajte ručnu kočnicu.
 2. Ako je potrebno, postavite struju prije napajanja.
 3. Nemojte koristiti nikakve produžne kabele.
 4. Uvijek spojite i odspojite kabel za napajanje ovim redoslijedom:

 

Povezivanje:

1. Spojite na utičnicu.

2. Spojite na vozilo.

Prekidanje veze:

1. Odspojite od vozila.

2. Isključite iz utičnice.

LED svjetla:

 • Bijelo svjetlo: signalno svjetlo
 • Crveno svjetlo: greška pri napajanju
 • Narančasto svjetlo: inicijalizacija
 • Plavo svjetlo: Napajanje je aktivno
 • Zeleno svjetlo: Napajanje je završilo

 

5. Zaključajte vozilo. Proces napajanja će započeti tek nakon što se vaše vozilo zaključa.

Normalno napajanje izmjeničnom strujom (AC):

Time se vaš automobil učinkovito napaja, prvenstveno preko noći, ali i tijekom dana. U usporedbi s kućnom utičnicom, stanica za napajanje izmjeničnom strujom daje više snage i može napuniti bateriju u samo nekoliko sati. Ova vrsta stanice za napajanje se ukratko naziva stanica za napajanje izmjeničnom strujom.

Brzo napajanje istosmjernom strujom (DC):

Stanice za brzo napajanje istosmjernom strujom bolja su opcija kada trebate brzo napuniti automobil. Oni mogu brzo napuniti bateriju vašeg vozila – na primjer, dok idete u kupovinu ili jedete. Proces napajanja traje između 30 i 40 minuta. Ova vrsta stanice za napajanje se ukratko naziva stanica za napajanje istosmjernom strujom.

Za više informacija pogledajte minicharging.chargemasterplc.com/Napomena: Ako naiđete na problem s stupcem za napajanje, obratite se operateru stupca za napajanje. Njihov kontakt broj obično se nalazi na stupcu za napajanje.
Da, MINI Wallbox Essential certificiran je za vanjsku upotrebu prema razredu zaštite IP 54. To znači da zaštita od vremenskih nepogoda nije apsolutno neophodna. Wallbox je razvijen i certificiran za vanjsku upotrebu. Međutim, preporučujemo da ga instalirate u zatvorenom prostoru zbog udobnosti; time se dodatno sprječava stvaranje snijega i leda na Wallbox uređaju tijekom zime i dulje će čuvati vaš Wallbox od prljavštine i mahovine.

MINI Charging tel. br.: +385 1 6301 999

E-pošta: info@tomic.hr

Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka od 09:00 do 18:00 sati

MINI Služba za korisnike tel. br.: +385 1 6301 999

E-pošta: info@tomic.hr

Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka od 09:00 do 18:00 sati

EKOLOŠKI I DRUŠTVENI STANDARDI U MREŽI DOBAVLJAČA.

Ključne sirovine visokonaponske baterije su kobalt, litij, grafit i nikal. Oklop visokonaponske baterije izrađen je od aluminija. MINI (BMW Grupa) je predan razvoju lanca opskrbe koji je odgovoran, održiv i koji zadovoljava naše visoke etičke standarde i standarde ljudskih prava. Svaki imenovani dobavljač mora pružiti informacije o provedbi ekoloških, društvenih i upravljačkih standarda, uključujući poštivanje ljudskih prava i zabranu prisilnog rada.
Blisko surađujemo s ključnim dobavljačima sirovina kako bismo osigurali da se svi materijali odgovorno nabave kako bi zaštitili i poboljšali okoliš, te kako bismo osigurali sigurnost i dobrobit zaposlenika u bilo kojoj točki opskrbnog lanca. Također nastavljamo s racionalizacijom logističkih operacija kako bismo smanjili utjecaje transporta komponenti do naših postrojenja.

MINI (BMW Group) vrlo pomno i kritički ispituje podrijetlo naših sirovina. Prilikom odabira dobavljača pridržavamo se Smjernica OECD-a o dužnoj provjeri za odgovorno poslovno ponašanje. Nadalje, obvezujemo naše izravne dobavljače da s vlastitim dobavljačima ispune naše zahtjeve za održivost. Transparentnost mreža dobavljača temelj je za osiguravanje naših zahtjeva održivosti za naše dobavljače.
Zajedno s tvrtkama BASF, Samsung SDI i Samsung Electronics predani smo održivom iskopavanju kobalta. U zajedničkom projektu u Demokratskoj Republici Kongo želimo razumjeti kako se mogu poboljšati uvjeti života i rada lokalnog stanovništva. Kako bismo spriječili ili ublažili štetne utjecaje i kako ne bismo iznevjerili stanovnike Konga, također smo zadužili Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ) GmbH da poboljša radne uvjete u zanatskom rudarstvu kobalta u pilot projektu u DR Kongu. Svjesni smo naše odgovornosti da se sirovine iskopaju i prerađuju u normalnim uvjetima. Redovito smo na licu mjesta, poznajemo rudnike i metode rada naših partnera te osiguravamo čist oporavak. Osim toga, kako bi općenito ograničila potrebu za kritičnim sirovinama kao što je kobalt, BMW Grupa slijedi cilj povećanja udjela recikliranog kobalta u baterijama.

U procesu nabave aluminija ne kupujemo samo za vlastite potrebe, već i taj materijal stavljamo na raspolaganje našim dobavljačima, pouzdano i po kalkulativnim cijenama. Time se stvara veću sigurnost planiranja s obje strane. Kako bismo u budućnosti mogli zadovoljiti naše dugoročne zahtjeve za održivo proizvedenim aluminijem, BMW Grupa postala je prvi proizvođač automobila koji se pridružio organizaciji Aluminum Stewardship Initiative – aktivno zahtijevajući ekološku i društvenu održivost certificiranog aluminija u cijelom lancu vrijednosti aluminija – od rudnika do procesa recikliranja.
Također nastojimo dobiti više recikliranog aluminija u našim proizvodnim procesima. Korištenje sekundarnih materijala ima pozitivan učinak, posebice na sljedeće aspekte održivosti: bioraznolikost, emisije CO2 (osobito u sirovinama s energetski intenzivnom proizvodnjom kao što su aluminij, čelik i bakar) i smanjenje otpada. Prosječan udio sekundarnog aluminija u našim vozilima je 20%. Za aluminijske lakometalne legure iznosi 40%. Surađujemo s organizacijom Aluminum Stewardship Initiative na certifikaciji naših aluminijskih partnera u skladu s navedenim standardom održivosti. Za više informacija posjetite aluminium-stewardship.org

Litij koji se koristi u komponentama Mini Cooper SE modela, dolazi iz Australije. Vađenje dolazi iz ležišta tvrdih stijena, koje podliježu najvišim standardima u pogledu održivosti. BMW Grupa nastavlja provoditi istraživanje o tome kako se materijali poput litija mogu prenamijeniti recikliranjem baterija – na primjer, ponovnom proizvodnjom ili konceptima 'zatvorene petlje'.
Stjecanje maksimalne vidljivosti našeg lanca opskrbe pomaže nam identificirati probleme na terenu i učinkovito ih rješavati, često u partnerstvu s našim dobavljačima i drugim dionicima. Povećanje transparentnosti i učinkovitosti resursa u našim lancima opskrbe temelji se na usklađenosti s ekološkim i društvenim standardima kako je definirano u standardu održivosti BMW Grupe za mrežu dobavljača. Svaki dobavljač mora u svojoj ponudi uzeti u obzir zahtjeve održivosti BMW Grupe. Nadalje, vođeni smo međunarodnim standardima kao što su smjernice Inicijative UN Global Compact (Davos, 01/99) i "Deklaracija o temeljnim načelima i pravima na radu" (Ženeva, 06/98), Međunarodne organizacije rada (ILO) i njihov proces dubinske analize u skladu sa zahtjevima "Vodećih načela UN-a o poslovanju i ljudskim pravima."
Zelenilo svakog električnog automobila u konačnici ovisi o izvoru električne energije iz mreže koja hrani bateriju. Drugi aspekt životnog CO2 otiska je energija koja se koristi za proizvodnju baterije. Imajući to na umu, testovi su pokazali da, ako se MINI Cooper SE napaja mješavinom obnovljive električne energije, on nadoknadi ili je 'odradio' CO2 oslobođen tijekom proizvodnje nakon otprilike 19.000 km. Tijekom cijelog životnog ciklusa, emisije MINI Cooper SE su 40% (EU mješavina) i 70% (obnovljiva mješavina) u usporedbi s emisijom MINI Coopera S na benzin. To znači da je, koristeći uobičajene dnevne udaljenosti vožnje, potrebno samo dvanaest mjeseci vožnje za MINI Cooper SE model kako bi se nadoknadile dodatne emisije globalnog zagrijavanja koje proizlaze iz njegove proizvodnje.
mini elektromobilnost – razdjelna linija
mini elektromobilnost – pregled
ELEKTROMOBILNOST.

ELEKTRIFIKACIJA POGONA.

Elektrifikacija pogona je mobilnost za budućnost. Pogledajmo različite MINI sustave i upoznajmo neke od uobičajenih pojmova.
mini elektromobilnost – napajanje
NAPAJANJE.

KOD KUĆE I VANI.

Možete 'napuniti' 'gorivo' koje vam je potrebno, kad god poželite – gdje god da se nalazite.
mini elektromobilnost – razdjelna linija – električni logo